Bedrijfsfinanciering starter kansrijker dankzij crowdfunding | Bedrijfsfinancieringen.INFO

Bedrijfsfinanciering voor starters heeft meer kansen gekregen dankzij een nieuw initiatief. Dit heet Crowdfunding. Crowdfunding betekent dat je geld leent via internet van particulieren. Crowdfunding is niet hetzelfde als crowdsourcing: dit laatste is het aantrekken van eigen vermogen voor je bedrijf via internet. Eigen vermogen betekent automatisch dat de zeggenschap over je bedrijf verandert. Bij Crowdfunding is dit niet het geval: een lening is immers vreemd vermogen. De financiële consequentie betekent dat je wel maandelijkse rente en aflossing kwijt bent.

Bedrijfsfinanciering starter met Crowdfunding: een voorbeeld

Stel dat je 30.000 euro nodig hebt voor het financieren van je voorraden. Je gaat naar een Crowdfunding website en maakt daar een account aan. In dat account geef je de volgende zaken op:

–          Waar je het geld voor nodig hebt

–          Hoeveel geld je nodig hebt

–          De aflossingsperiode

–          Het rentepercentage

Stel dat je de lening in 3 jaar wil afbetalen. Dan vul je dat in. Je geeft ook een rentepercentage in wat jij de geldlener wil geven. Let er wel op dat dit percentage aantrekkelijker moet zijn dan een rendement wat de gelduitlener kan verdienen op andere manieren (zoals met beleggen of spaarrente). Je geeft dus een percentage op wat hoger ligt dan ongeveer 3.5%. In de praktijk zie je dat men meestal 8% rentevergoeding wil geven aan gelduitleners via een Crowdfunding site.

Vervolgens kunnen geïnteresseerde geldschieters reageren. Meestal zijn er meerdere gelduitleners nodig voor 1 project.

Overigens gaan de geldlener en gelduitlener een contract aan via het Crowdfunding platform. Hierbij wordt net zoals bij elke andere vorm van krediet een controle gedaan.

 

Voordelen Crowdfunding voor bedrijfsfinanciering starter

–          Je kunt zelf de rentevergoeding bepalen

–          Transparant

 

Nadelen Crowdfunding voor bedrijfsfinanciering starter                                    

–          Onzekerheid hoelang het duurt voordat het rond is

–          Bemiddelingskosten voor de Crowdfunding website (rond de 0,9%).

 

Crowdfunding voor bedrijfsfinanciering starter verstandig ja of nee?

Crowdfunding is een interessante aanvulling op het gebied van bedrijfsfinancieringen. Het is raadzaam om eerst al je opties in kaart te brengen voor bedrijfsfinanciering. Als je zeer snel geld nodig hebt is een bank wellicht een betere optie. Vanuit kostenoogpunt is overheidskrediet goedkoper, maar tegelijkertijd kan dit langer duren. Kortom: het hangt er vanaf hoe snel je het geld nodig hebt en hoe gemakkelijk je aan het bedrijf via andere manieren kan komen.