Bedrijfsfinanciering door investeerders en de nadelen| Bedrijfsfinancieringen.INFO

In het vorige artikel bespraken we de voordelen van een investeerder voor bedrijfsfinanciering. Een investeerder aan boord nemen heeft ook nadelen.

Bedrijfsfinanciering door investeerders nadeel 1: Je bent niet meer de enige kapitein

Een investeerder wil in ruil voor zijn geld een zo groot mogelijk aandeelpercentage. Dat betekent dat je een deel van je macht weggeeft. Als je meerderheidsaandeelhouder bent, dan behoudt de controle. Als je echter heel veel financiering nodig hebt en dit ook nog in de toekomst denkt nodig te hebben, dan kun je in de situatie komen beetje bij beetje de zeggenschap kwijt te raken. Immers, hoe meer aandelen je weggeeft, hoe minder er overblijven voor jou. Hou je een minderheidsbelang over, dan heb je het grote risico dat de rest van de aandeelhouders (lees: de investeerders) als jij hen niet meer bevalt te laten vervangen door een andere directeur.

Met 1 investeerder is de communicatie nog wel te doen. Heb je meer investeerders, dan kan het extra complexiteit geven. Daarnaast komt het voor dat investeerders met elkaar van mening verschillen. Stel dat je dus 4 investeerders hebt in jouw bedrijf en dat ze onderling het niet eens zijn over de te volgen strategie, dan zit je met de gebakken peren.

Kortom, hoe meer investeerders, hoe meer complexiteit en hoe groter de politieke dimensie.

Bedrijfsfinanciering door investeerders nadeel 2: Je kunt te vroeg teveel al weggeven

Als je alleen een idee op papier hebt maar geen euro voor de financiering, dan kan de investeerder een groot aandeelpercentage vragen. Immers, het idee moet zich nog bewijzen en hij loopt het meeste risico. Stel dat het idee wat je had achteraf (uiteraard!) briljant werkt in de praktijk, dan heb je al tijdens de eerste financieringsronde een groot deel van de koek weggeven.

Bedrijfsfinanciering door investeerders nadeel 3: Je verliest  focus

Door veel geld voor groei kun je te ambitieus worden. Teveel landen extra toevoegen op je lijst van nieuwe kantoren. Door juist te focussen kun je meer leren over je klanten. Kun je je product verder finetunen zodat het nog beter aansluit bij de wensen van de klant. Je leert de markt net even iets beter kennen.

 Bedrijfsfinanciering door investeerders nadeel 4: Zuinigheid verdwijnt

Als je eenmaal een paar miljoen tot je beschikking hebt dan wordt het allemaal net even makkelijker. Lease auto’s. Een kantoor op een A locatie uitzoeken. State of the art computers. Het gevaar kan erin sluipen dat je hierdoor niet meer zuinig bent en laks met geld. Hierdoor kan onbewust de bedrijfscultuur veranderen. Dat wil je waarschijnlijk niet: je wilt juist dat je medewerkers scherp zijn, hard werken, zuinig omgaan met bestedingen. Scherp onderhandelen met leveranciers.

Als iemand je aan het infuus houdt dan kun je dus die scherpte en overlevingsdrang kwijtraken. Het gevaar is dat concurrentie die wel die scherpte hebben je kunnen inhalen/verslaan.