Bedrijfsfinanciering voor starters | Bedrijfsfinancieringen.INFO

Als startende ondernemer is een het een uitdaging om aan geld te komen voor je bedrijf. Bedrijfsfinanciering voor starters is een uitdaging, maar niet onmogelijk!

Toch zijn er een aantal slimme manieren hoe je aan geld kunt komen, of het nou crisis is of niet.

1)      Leen van FFF’s

Family, friends en fools. Dit zijn de bekende 3 F’s die startende ondernemers met kapitaalbehoefte vaak raadplegen. Voordelen: het kost je vaak niks en als het mislukt heb je geen BKR registratie. Nadeel is dat je relatie met je privé geldschieters in gevaar kan komen als het avontuur mislukt.

2)      Vraag subsidie aan

Er zijn verschillende potjes met geld waar je kunt proberen een beroep op te doen via de overheid. Bij Agentschap.nl is een ruim aanbod van verschillende subsidies te vinden. Zo is er recent 500 mln. euro voor MKB bedrijven beschikbaar gesteld via het Innovatiefonds MKB.

Je kunt ook proberen microkrediet te krijgen. Dit is een soort lening die je bij de overheid afsluit bij de organisatie Qredits. Grote voordeel is dat mensen die BKR genoteerd niet bijvoorbaat geweigerd worden voor deze lening. Het nadeel is dat het meestal gegeven wordt aan ‘kleine’ ondernemers.

3)      Zoek een investeerder

Als je echt serieuze plannen hebt om een innovatief ‘technologie’ bedrijf te starten waar je een enorme omzet mee denkt te realiseren (meer dan een miljoen), dan kun je proberen geld te regelen bij investeerders. Je kunt bij informal investors langsgaan; dit zijn vaak particulieren die een paar ton of miljoen hebben en het leuk vinden om een startend bedrijf te voorzien van geld, kennis en ervaring. Daarnaast zijn er professionele investeerders, zogenaamde venture capital organisaties. Hun ‘core business’ is het investeren in innovatieve, snelgroeiende bedrijven.

Het voordeel van een investeerder is dat je vaak niet alleen geld krijgt, maar ook een sparringpartner en een goed netwerk. Het nadeel is dat deze vorm van financiering een prijs heeft, namelijk dat je een deel van de macht moet opgeven. Afhankelijk van je onderhandelingspositie kun je de meerderheid van de aandelen van je bedrijf behouden of juist kwijtraken.

 

4)      Verpand je spullen

Lukt het niet om via geldschieters aan geld te komen? Overweeg dan je oude spullen te verpanden. Van elektronica apparatuur, je auto (!) tot sieraden; alles heeft een waarde. Voordeel is dat je heel snel aan geld kunt komen. Nadeel is dat je waarschijnlijk niet de marktwaarde krijgt voor je spullen.

Kortom, bedrijfsfinanciering voor starters is mogelijk, maar je moet wel de juiste manieren weten. Zelfs in tijden van recessie kun je aan geld komen voor je groeiplannen is de kern van dit verhaal.