Bedrijfsfinanciering voor ervaren ondernemers| Bedrijfsfinancieringen.INFO

In de huidige economische tijden zijn bank niet happig om bedrijfskredieten te verstrekken. Dat is typisch het nadeel van banken; in goede tijden willen ze maar al te graag je vriend zijn, maar in slechte tijden zijn ze of je grootste vijand of willen ze je niet meer kennen.

Buiten het circuit van de bekende banken zijn er ook andere manieren om aan bedrijfsfinanciering te komen. Hierbij 2 bronnen van geld in krappe tijden. Bedrijfsfinanciering voor ervaren ondernemers is dus mogelijk.

1)      Subsidie

 

De meeste kans op subsidie heeft u als u

  • investeert in energiebesparende technieken
  • export plannen heeft
  • nieuwe producten of processen gaat ontwikkelen (innovatie)

Daarnaast zijn er tal van fiscale regelingen, borgstellingen en risicokapitaal voor bedrijven.

Denk aan de volgende subsidiemogelijkheden:

Voor starters:

–          Starters BMKB: de overheid staat borg tot 2,5 ton

–          Innovatiefonds MKB+: voor vernieuwende ondernemers

–          Microfinanciering: tot 35k

Voor grote investeringen (meer dan 1.5 mln.):

– Garantie Ondernemingsfinanciering

– Garantie Ondernemingsfinanciering Curatieve Zorg (Go Cure)nde entiteit waarmee de investeerders toetreden als één aandeelhouder

2)      Private Equity

Private equity is risicodragend vermogen afkomstig van investeerders. Een investering in een jong bedrijf heet Venture Capital, beter bekend als durfkapitaal. Als de investeerder investeert in een gevestigd bedrijf, dan noemt men dat private equity. Deze investeringen worden gedaan door professionele investeringsmaatschappijen (ook wel participatiemaatschappijen genoemd).

De private investeerder injecteert geld in de onderneming en wordt in ruil hiervoor medeaandeelhouder.

Professionele investeerders stappen alleen in een bedrijf als ze het later met winst kunnen doorverkopen.

Er zijn in Nederland verschillende private equity investeerders. Via de site van de NVP, de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen is een overzicht te vinden.

Een professionele investeringsmaatschappij heeft 1 of meerdere investeringsfondsen. Dit zijn fondsen van waaruit de investeringen worden gedaan. Afhankelijk van de omvang van een fonds (denk aan 1 miljoen of soms wel meer dan een miljard euro!) wordt een belang genomen in een bedrijf.