Bedrijfsfinanciering via internet biedt kansen voor ondernemers | Bedrijfsfinancieringen.INFO

In dit artikel leest u welke mogelijkheden er zijn om via internet aan bedrijfsfinanciering te komen. Hierbij een 3tal mogelijkheden om aan krediet te komen voor uw onderneming.

1)      Het aanvragen van bedrijfsfinanciering bij banken

Vrijwel alle banken hebben een website waar je ook een zakelijke lening kunt aanvragen. Het type bedrag hangt af van veel verschillende zaken; ben je starter dan kun je minder krijgen dan een gevestigd bedrijf omdat de bank meer risico loopt dat je plan mislukt. Immers, je moet jezelf dan nog bewijzen.

Een offerte aanvragen kan meestal volledig online.

Vaak is het wel zo dat er altijd een menselijk contact nodig is om de lening in gang te zetten. Dit betekent dat je je telefoonnummer moet invoeren en dat je gebeld wordt door een account manager.

Tevens vraagt men vaak dat je dan ook klant wordt van de desbetreffende bank.

Als je starter bent en je zoekt startkapitaal via de bank, dan wordt altijd een ondernemingsplan gevraagd. Hierin maak je een beschrijving van het doel van de financiering en de manier waarop je denkt dat doel te bereiken (de strategie). Een voordeel van dit plan is dat je gedwongen wordt om goed te na te denken over het bestaansrecht van je bedrijf. Wie zijn je klanten en waarom zitten ze te springen op jouw product? Wie zijn je concurrenten? Hoe ga je je product bekend maken bij je doelgroep? Hoe snel denk je je investering terug te verdienen? Dit zijn allemaal vragen die bij een gedegen ondernemingsplan de revue passeren.

Het voordeel van bedrijfsfinanciering aanvragen bij de banken is dat het kosteloos is. Het nadeel is dat banken tegenwoordig niet erg scheutig zijn met het verstrekken van kredieten. Tevens is de kans aanzienlijk dat je bij voorbaat afgewezen wordt als je een faillissement op je naam hebt staan of een BKR notering.

2)      Participeer in crowdsourcing voor MKB online 

Crowdsourcing betekent dat je via internet op zoek gaat naar investeerders die in ruil voor een aandeel, investeren in jouw bedrijf. De term ‘crowd’ betekent dat dit vaak tientallen mensen zijn (soms zelfs meer) die allemaal een klein bedrag investeren. Via verschillende websites kun je je bedrijf hiervoor aanmelden. Vaak worden de verschillende aandeelhouders in 1 juridische entiteit geplaatst zodat je als ondernemer slechts te maken hebt met 1 aandeelhouder.

Een voordeel van deze manier van financiering is dat het eigen vermogen is; dat wil zeggen, je bent geen rente of aflossingskosten kwijt. Een bijkomend voordeel is dat er geen controle wordt gedaan naar de kredietwaardigheid van de ondernemer; als je dus in het verleden privé schulden hebt opgebouwd dan zal dit niet gecontroleerd worden. Als je een zakelijke flop op je naam hebt staan dan is er echter altijd de kans dat een potentiele deelnemer alsnog deze informatie vindt via internet.

Het nadeel van deze manier van bedrijfsfinanciering is dat het lang kan duren voordat je eindelijk genoeg geld hebt binnengehaald op deze manier. Stel dat je 50000 euro nodig hebt en dat een geïnteresseerde voor 50 euro kan participeren in jouw bedrijf. Dan heb je dus 1000 mensen nodig mee willen doen.

3)      Schakel een intermediair in

Via internet vind je verschillende professionele bemiddelaars. Dit zijn vaak ex-bankiers, ex-consultants of in elk geval mensen met een goed netwerk bij partijen die geld tot hun beschikking hebben.

Deze tussenpersonen werken met verschillende business modellen. Meestal vraagt men een vaste fee aangevuld met een variabel gedeelte afhankelijk van het geld wat zij voor jou kunnen ‘binnenharken’.

De percentages worden niet altijd op de site omschreven. Uit eigen onderzoek weten we dat tussen de 5% a 10% niet ongebruikelijk is.

De uiteindelijke financiering zul je nooit online kunnen afsluiten; ook hier is er altijd sprake van een menselijk contact, met name omdat het netwerk van de intermediair per definitie iets is wat hij/zij buiten internet heeft opgebouwd. Internet kan uiteraard wel mensen in contact brengen, maar als het gaat om iets precairs als investeren dan heeft een intermediair met zijn/haar netwerk altijd wel een soort relatie opgebouwd.

Een voordeel van het inschakelen van intermediairs is dat zij waarschijnlijk een groot netwerk hebben waar jij niet in zit. Het nadeel is dat je geen garantie hebt dat ze aan financiering kunnen komen. Het is daarom goed om eerst te polsen wat het succespercentage van een intermediair is. Vraag ook naar referenties.

Conclusie:

Via internet kun je bedrijfsfinanciering aanvragen. Echt het geld op je rekening ontvangen zal in de meeste gevallen alsnog ‘offline’ geregeld moeten worden. Toch kan internet een handig instrument zijn om je kansen op bedrijfsfinanciering te vergroten. Denk hierbij aan het vinden van intermediairs en participanten vanuit crowdsourcing.