Bedrijfsfinanciering MKB voor innovatie| Bedrijfsfinancieringen.INFO

Innovatieve MKB bedrijven kunnen via verschillende wegen aan bedrijfsfinanciering komen. In dit artikel gaan we het hebben over de financieringsmogelijkheden vanuit de overheid.

De overheid probeert innovatie door bedrijven te stimuleren. Verschillende financieringsregelingen en subsidieregelingen worden voor innovatie aangeboden. Als MKB ondernemer kun je financiering aanvragen voor onderzoek naar technologische innovatie, innovatie MKB en voor innovatie op internationaal niveau.

Hierbij de mogelijkheden:

Bedrijfsfinanciering voor technologische innovatie in het MKB

Ondernemers kunnen via de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) bedrijfsfinanciering aanvragen voor een onderzoek naar de mogelijkheden van technologische innovatie. Als u als ondernemer loonkosten maakt voor R&D werkzaamheden, dan compenseert de WBSO een deel hiervan.

Bedrijfsfinanciering via MKB Innovatiekredieten

Voor innovatieve ondernemers is er het innovatiekrediet. Deze vorm van financiering stimuleert de ontwikkeling van innovatieve ideeën.

Bedrijfsfinanciering voor samenwerking en innovatie in het MKB (IPC)

Ondernemers die in samenwerking met andere bedrijven een innovatietraject willen uitvoeren, kunnen gebruik maken van de subsidieregeling Innovatie Prestatie Contracten (IPC). Deze regeling stimuleert innovatie en samenwerking.

Subsidie voor internationale innovatie in het MKB

De overheid biedt verschillende subsidieregelingen voor internationale innovatietrajecten:

  • Zo is er de regeling internationaal innoveren. Deze is gericht op technologische innovatie projecten.
  • De regeling Eurostars verstrekt financiering aan bedrijven en kennisinstellingen die met partijen in het buitenland willen samenwerken in projecten op het gebied van technologische innovatie, vooral high-tech starters.
  • Het kaderprogramma voor concurrentievermogen en innovatie (CIP) richt zich op kleine en middelgrote ondernemingen en financiert innovatieactiviteiten en draagt bij aan een betere toegang tot financiering.

Kortom, vanuit de overheid zijn er diverse bedrijfsfinancieringsmogelijkheden.