Bedrijfsfinanciering in 2012: welke kansen zijn er?

Dringend behoefte aan bedrijfsfinanciering in 2012? Er zijn nog genoeg kansen om je bedrijf te laten financieren. Lees hier welke realistische oplossingen jij hebt.

Het CPB heeft onlangs verkondigd dat Nederland zich in een recessie bevindt. Een recessie betekent dat Nederland twee kwartalen achtereen een negatieve economische groei heeft.

Kans op bedrijfsfinanciering: de overheid faciliteert innovatie

Innovatie klinkt als een containerbegrip. Innovatie betekent het ontwikkelen van nieuwe ideeën, producten en diensten. Uit onderzoek is gebleken dat innovatie een belangrijke motor is voor economische groei. Dat is logisch: nieuwe producten en diensten waar mensen behoefte aan hebben betekent werkgelegenheid. Denk aan smartphones. Miljoenen mensen gebruiken deze. Om een smartphone te maken zijn er nieuwe machines nodig, arbeidsplaatsen, winkels, etc.

De smartphone is een voorbeeld van een innovatie die door grote bedrijven is bedacht. Toch wordt de Nederlandse werkgelegenheid voornamelijk veroorzaakt door MKB bedrijven. De K in MKB (het kleinbedrijf) is het verleden altijd een beetje genegeerd door de overheid. De overheid probeert dit te veranderen door starterskrediet aan te bieden aan kleine bedrijven. Microkrediet is een ander woord hiervoor. Denk aan ongeveer 50.000 euro wat je als ondernemer kunt krijgen.

Kans op bedrijfsfinanciering: in de WW en dan een bedrijf oprichten

Ondanks de bezuinigingen die het kabinet gaat doorvoeren is er starterskrediet beschikbaar. Dit krediet wordt aangeboden als je in de WW bent terechtgekomen en vanuit die positie een eigen bedrijf wilt oprichten. Als je in de WW zit is het vaak geen prettige situatie. Vooral als je al wat ouder bent is het lastig om weer aan de bak te komen, vooral nu. Voor werkgevers kan het daarom interessant zijn om jou als zzp’er in te huren. Dat scheelt hen sociale lasten. Het voordeel voor jou is dat er geld binnenkomt, ook al heb je niet de zekerheid die je vroeger wel dacht te hebben.

Je kunt iets meer dan 30.000 euro krijgen van de overheid. Met dit geld kun je gedurende een jaar of 2 proberen om zelfstandig je broek op te houden.

Deze vorm van krediet is relatief veilig. Als je bedrijf een fiasco wordt dan zal de overheid geen incasso bureau op je afsturen, maar het bedrag kwijtschelden.

Kans op bedrijfsfinanciering: er is altijd geld voor een goed idee

Zelfs in tijden van economische neergang zijn er mensen met veel vermogen. Ook zijn er altijd bedrijven die geld investeren in andere bedrijven. Als je op zoek bent naar particulieren die jouw bedrijf willen sponsoren dan kun je bij een bank proberen in contact met hen te komen.

Daarnaast zijn er altijd investeerders actief die een pot met geld hebben en daarmee aandelen kopen in niet-beursgenoteerde bedrijfjes.

Kans op bedrijfsfinanciering: kredieten via internet

Er zijn naast banken ondanks de recessie nieuwe kredietverstrekkers erbij gekomen die alleen op internet actief zijn. Het voordeel is dat ze veel minder overhead hebben dan de banken. Hiermee worden leningen tegen een lager rentepercentage aanboden.

Het interessante is dat sommige kredietaanbieders niet direct ondernemers weren. Het is daarom verstandig om vrijblijvend een offerte aan te vragen. Dan weet je of je geld kunt lenen voor je bedrijf.