Bedrijfsfinanciering aanvragen: het verkopen van je aandelen voor geld | Bedrijfsfinancieringen.INFO

Bedrijfsfinanciering nodig? Verkoop een deel van het eigen vermogen van je bedrijf met een aandelentransactie en genereer zo meer geld. Blijf de baas in je bedrijf en regel geld om je bedrijf te laten groeien!

Een bedrijfslening bij banken aanvragen is voor ondernemers op dit moment een uitdaging. Als je een minderheid van je aandelen verkoopt aan een externe partij, dan hou je nog steeds de regie over je bedrijf maar kun je wel toegang tot kapitaal krijgen en je ondernemersambities te laten uitkomen.

Hierbij de mogelijke kopers van een deel van de aandelen van jouw bedrijf.

Bedrijfsfinanciering aanvragen: informele investeerders

Uit onderzoek van de Europese Unie blijkt dat informele investeerders, ook wel business angels genoemd, een goed alternatief kunnen zijn om aan financiering te komen voor uw startende bedrijf.

Deze business angels zijn vaak personen die zelf een bedrijf hebben gehad en dat succesvol verkocht hebben. Een busines angel heeft meestal dus veel waardevolle ervaring. Een ander kenmerk is dat deze type investeerder alleen opereert. Hij/zij zal een persoonlijke band met u willen opbouwen. Het is daarom cruciaal dat er sprake is van een goede klik tussen de business angel en uzelf.

Het grote voordeel  van deze type investeerder is dat hij/zij een goed gevulde rugzak aan ervaring meeneemt. Daarnaast is een voordeel dat deze investeerder waarschijnlijk breder zal kijken naar u en uw bedrijf dan een bank: een ex-ondernemer weet welke facetten er spelen bij het opstarten van een bedrijf. Soms kunnen banken nogal star kijken naar het profiel van een ondernemer, in zo’n geval kan een business angel een reddende engel zijn.

Bedrijfsfinanciering aanvragen: participatiemaatschappijen

Voor vernieuwende starters zijn de zogenaamde venture capitalists (VC’s) een mogelijke bron van extra bedrijfsfinanciering. De VC’s investeren in innovatieve bedrijfjes die een grote potentie hebben om tot een groot succes te leiden. Heb je een gevestigd bedrijf, dan gelden er andere investeerders, namelijk private equity.

Net zoals bij de informal investors hebben deze clubs een schat aan ervaring. Hun ervaring ligt meer in het laten groeien van bedrijven en dit later met veel winst te kunnen doorverkopen. Van deze kennis kunt u profiteren als u rijk wilt worden door uw bedrijf ooit te verkopen.

Een bijkomend voordeel is dat ze een netwerk hebben. Dit netwerk kan zeer breed zijn; denk aan leveranciers, potentiele klanten, maar ook – nog interessanter – mogelijke partijen die uw bedrijf in de toekomst kunnen overnemen.

Bedrijfsfinanciering aanvragen: de overheid als participant

De overheid investeert zelf ook in bedrijven. De overheid investeert via lokale participatiemaatschappijen die per regio actief zijn. Voorbeelden zijn de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij, de Limburgse Ontwikkelings Maatschappij en de Participatie Maatschappij Oost (Nederland).

Een regionale participatiemaatschappij heeft naast winst ook als streven dat er wordt bijgedragen aan de economische ontwikkeling van een regio. Zij zal dus soms wel investeren in uw bedrijf terwijl het voor een private investeerder te risicovol is of te weinig winstpotentie heeft.

Bedrijfsfinanciering aanvragen: kleinere aandeelhouders via internet

Middels internet kun je via crowdsourcing websites aandeeltjes in je bedrijf verkopen in ruil voor geld. Dit kan een interessante optie zijn als alle andere opties weinig opleveren. Hou wel rekening met het feit dat u commissie kosten zult moeten betalen aan de websites die deze functie aanbieden. Daarnaast heeft u geen zekerheid over de duur van het zoekproces: misschien dat u binnen een paar weken al potentiele aandeelhouders heeft ‘binnengehaald’ via een crowdsourcing site, maar het kan ook maanden duren.